Blog

Blog

Middeleeuwen

Tovenaar met plaatjes

Tegenwoordig heb je schrijvers die mooi kunnen schrijven, maar ook schrijvers die wat minder getalenteerd zijn en alleen stomme boeken schrijven. Vroeger was dit natuurlijk niet anders. Wat middeleeuwers mooi vonden, is helaas niet altijd makkelijk te bepalen. Over het talent van de boekdrukkers kunnen we meer zeggen. Zo was de drukker die Mariken van Nieumeghen drukte vrij slordig. Iemand die wel heel mooi kon drukken, was Jan Veldener.

Lees meer “Tovenaar met plaatjes”
Geen categorie

Spek-takel

In augustus 2017 strandde het karkas van een vinvis op het strand van Texel. Volgens de kranten ging het om een vrouwelijke vinvis, die al dood was toen het strandde. Het dier was al van verre te ruiken, toch kwamen er best wat mensen op af. Dat gebeurde vroeger ook, toen …

Lees meer “Spek-takel”
Middeleeuwen

De boodschap is vrede

Stel je leeft in 1380 en je hebt het geluk dat je geen arme sloeber, maar de graaf van Holland bent. Het is vrijdagavond en je bent wel toe aan een filmpje of serie om je gedachten wat te verzetten. Helaas is Netflix nog niet uitgevonden en moet je het doen met wat voorhanden is. Wie nodig je uit om je te laten vermaken?

Lees meer “De boodschap is vrede”
Middeleeuwen

Beatrijs: van non tot prostituee tot koningin?

Als er één middeleeuws religieus verhaal is dat wetenschappers, vertalers en toneelschrijvers blijft boeien, dan is het de Beatrijs wel. In de afgelopen vijftien jaar verschenen er zes (!) vertalingen en/of bewerkingen. In de middeleeuwen was de Beatrijs minder populair. Sterker nog: het had weinig gescheeld of we hadden helemaal geen Nederlandse Beatrijs gekend! Van Beatrijs is namelijk slechts één middeleeuws handschrift overgeleverd. Je kunt je daarom afvragen waarom de tekst nu steeds weer vertaald wordt.

Lees meer “Beatrijs: van non tot prostituee tot koningin?”
Middeleeuwen

De cliffhanger, een middeleeuwse uitvinding?

Love it or hate it, een goede serie eindigt standaard met een gigantische cliffhanger. De held wordt neergeschoten, het vermiste personage keert terug, een ‘I still love you’ klinkt; dan gaat het beeld op zwart en is de aflevering of het seizoen voorbij. Makers van series als Game of Thrones, The Walking Dead en House of Cards zijn er meesters in. God dank dat bingewatching bestaat. Maar wist je dat de cliffhanger eigenlijk een middeleeuwse uitvinding is?

Lees meer “De cliffhanger, een middeleeuwse uitvinding?”