Anna B – een zestiende-eeuwse rapsensatie?

Anna B – een zestiende-eeuwse rapsensatie?

Als je in de zestiende eeuw invloedrijk wilde zijn moest je een aantal dingen hebben:

  1. Geld
  2. Goede komaf
  3. Een mannelijk geslachtsorgaan

Anna Bijns (1493-1575) had dit allemaal niet. Ze was niet rijk, haar vader werkte als kleermaker en ze was zo vrouw als maar kan. Hoe kan het dan zijn dat zij in het Antwerpen van haar tijd toch een hele belangrijke vrouw werd? Als je aan de bovenstaande drie dingen niet voldeed, was er nog een manier om beroemd en daarmee invloedrijk te worden: literatuur.

Anna had alles in zich om een literaire hit te worden. Ze was als vrouw ongetrouwd gebleven en zat dus niet aan een dominante man vast die haar achter het aanrecht hield. Ook gaf ze als een van de weinige vrouwen uit die tijd les op een schooltje in Antwerpen. Ze kon dus goed schrijven en dat deed ze dan ook.

Oké, leuk en aardig, maar is dat echt zo bijzonder Alphaman?

Op zich wel, maar het beste komt nog. Haar gedichten waren razend populair! Hoe dat komt? Ze schreef over hét onderwerp van de zestiende eeuw: de strijd tussen de katholieken en de Lutherse protestanten. Anna haatte de protestanten uit de grond van haar hart. Zo schrijft ze over hoe de protestanten met het geloof omgaan het volgende:

“De Bijbel wordt nu in de kroeg gelezen! In de ene hand het boek en in de ander het glas!”

Haar haat voor de protestanten was haar kracht. De monniken uit Antwerpen waren blij dat iemand hun haat voor Luther deelde en zorgden dat haar gedichten uitgegeven werden. Toch was het grootste wapen van Anna haar rauwe, directe, keiharde stijl. Haar poëzie heeft een ritme dat eigenlijk alleen te vergelijken is met de gemiddelde rapper van nu. Lees het volgende stukje maar eens in snel tempo hardop voor:

Machtige // crachtige / warachtige / Moedere
Onghebroken // sonder croken / geloken // poorte
Waerde // aerde / die baerde // den behoedere
Goede // hoede / die voede // tonsen confoerte
Den Wijgant // triumphant / die bant // de helsche soerte

[Machtige, krachtige, ware Moeder (Maria),
Maagd, ongekreukt, gesloten, poort-
wachter op aarde, die baarde de behoeder
van het Goede (Christus), hoeder, die voedde voor ons voordeel
de Man (Christus), die triomfeerde, die verdreef, de helse soorten (duivels)]

Was Anna Bijns een zestiende-eeuwse Ali B? We weten niet of ze zelf ook optrad. Als de zestiende eeuw een Ahoy zou hebben gehad, was die sowieso uitverkocht geweest.