Eline Vere – van krantenbericht tot bestseller

Eline Vere – van krantenbericht tot bestseller

Hoe wordt een boek gemaakt? De ‘klassieke’ manier is als volgt: een schrijver heeft een verhaal in zijn hoofd en schrijft dat op. Hij zoekt een uitgever die zijn spelfouten verwijdert en laat het drukken. Het boek gaat naar de winkel en de schrijver hoopt dat het goed verkoopt zodat hij er een rijk belegde boterham aan overhoudt. Niet elk boek wordt op deze manier geboren. Bijvoorbeeld het verhaal Eline Vere.

Eline Vere speelt zich af in Den Haag. Dat is niet geheel toevallig. De schrijver, Louis Couperus, woonde namelijk jarenlang in de Hofstad. De schrijver was een slimme man, hij verkocht Eline Vere op twee manieren. Elke week verscheen er een kort hoofdstukje in de Haagse krant Het Vaderland. Zo’n vervolgverhaal noemen we een feuilleton. De lezers waren er gek op. Het verhaal speelde zich natuurlijk af in hun stad! Elke week knipten ze het gepubliceerde hoofdstuk uit en spaarden zo een boek bij elkaar. Als een feuilleton compleet was kon je het laten inbinden en had je een volledig boek. Op het plaatje hieronder zie je de eerste aflevering van Eline Vere (17 juni 1888).

Behalve een goede schrijver, was Couperus ook een slimme zakenman. Toen het feuilleton was afgelopen liet Couperus het boek drukken. Mensen die een aflevering in de krant gemist hadden, te lui waren om te sparen of het verhaal helemaal niet gevolgd hadden, konden het boek nu in de winkel kopen. Het vervolgverhaal was populair geweest, maar ook het boek werd veel verkocht. In 1898 was het boek al toe aan zijn vierde druk!

Feuilletons zijn tegenwoordig weer helemaal hip. In 2012 begon Ronald Giphart met een feuilleton in de Volkskrant en het NRC Handelsblad startte in 2016 met het zestigdelige feuilleton President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden. Zo lijkt er 130 jaar later niks veranderd te zijn.